Z tego artykułu dowiesz się
Jak działa kuchenka indukcyjna?
Kuchenka indukcyjna zasilana jest za pomocą energii elektrycznej. W jej przypadku nie mamy więc do czynienia z klasycznymi palnikami oraz otwartym ogniem. Ciepło potrzebne do gotowania na niej wytwarzane jest natomiast za pomocą pola magnetycznego, które zamienia energię elektryczną na energię cieplną.
Zalety kuchenki indukcyjnej
Podstawową zaletą kuchenek indukcyjnych jest bezpieczeństwo ich użytkowania. Po zdjęciu z płyty garnka automatycznie odcinany jest bowiem dopływ prądu, w związku z tym nie trzeba pamiętać o wyłączeniu palnika. Dodatkowo ich powierzchnia nie nagrzewa się nigdy do takiego stopnia, aby można było się przez nią poparzyć. Oprócz tego gotowanie na kuchni indukcyjnej zajmuje także mniej czasu, gdyż generuje ona mniejsze straty energii.
Wady kuchenki indukcyjnej
Wadą kuchenek indukcyjnych jest z kolei to, że wymagają one do gotowania na nich specjalnych garnków. Ponadto jest ona także droższa w zakupie i montażu od rozwiązania gazowego. Sam koszt zakupu płyty indukcyjnej średniej klasy to około 1000 złotych. Do tego należy także doliczyć koszty związane z wykonaniem przyłącza elektrycznego oraz czas potrzebny na dokonanie formalności u dostawcy prądu związanych ze zmianą zasilania na trójfazowe, które pozwala na zastosowanie indukcji o najbardziej opłacalnej mocy.
Jak działa kuchenka gazowa?
Klasyczne kuchenki gazowe stosowane w większości gospodarstw domowych od lat mogą być natomiast zasilane na dwa sposoby. Z wykorzystaniem gazu ziemnego, którzy dostawcy gazu dostarczają do budynku za pomocą instalacji lub butli gazowych z propanem butanem. Ich działanie opiera się więc na spalaniu gazu, w ramach którego wytwarzane jest ciepło potrzebne do gotowania.
Zalety kuchenek gazowych
Do zalet kuchenek gazowych w porównaniu do modeli indukcyjnych można przede wszystkim zaliczyć koszt ich zakupu i montażu. Nie powinien on bowiem przekroczyć 700 złotych w przypadku średniej klasy modeli. Oprócz tego wiele osób uważa, że potrawy gotowane na tego typu kuchenkach są po prostu smaczniejsze.
Wady kuchenek gazowych
Podstawową wadą kuchenek gazowych jest to, że wymagają one, aby w pomieszczeniu, w jakim są stosowane, znajdowały się przewody wentylacyjne nawiewne oraz wywiewne. Dodatkowo gotowanie na nich odbywa się za pomocą spalania gazu. Mamy więc do czynienia z otwartym ogniem, który może powodować zagrożenia.
Koszty użytkowania płyta indukcyjna a gazowa
Zwolennicy kuchenek gazowych jako główny argument przeciwko kuchenkom indukcyjnym wskazują na koszt ich użytkowania, na który wpływa cena prądu. Przeliczając jednak to, ile zużywa energii elektrycznej kuchenka indykcyjna, a ile gazu klasyczna kuchenka do gotowania jednej potrawy koszty te są niemal takie same. Wynika to bowiem przede wszystkim z tego, że w przypadku kuchenek gazowych nawet do 40% energii cieplnej nie jest przekazywanej do garnka, przez co gotowanie na niej zajmuje więcej czasu.
Dodatkowo warto także pamiętać, że w przypadku kuchenki indukcyjnej można w prosty sposób obniżyć koszty jej użytkowania za pomocą odpowiednio dobranej taryfy prądu, co nie jest natomiast możliwe w przypadku kuchenek gazowych.
Podsumowując, osoby zastanawiające się nad tym, jaka kuchenka jest lepsza gazowa czy indukcyjna, powinny wiedzieć, że kuchenki indukcyjne wbrew pozorom są lepszym rozwiązaniem od modeli gazowych zarówno pod względem bezpieczeństwa gotowania na nich, jak i czasu, jaki jest potrzebny do przygotowania za ich pomocą potraw oraz kosztów użytkowania, które można skutecznie obniżyć. Jedyną przewagą, jaką mają nad nimi kuchenki gazowe, są koszty związane z ich zakupem i montażem.