Porównywarka cen prądu i gazu OptimalEnergy.pl logo
Strona główna > Polityka prywatności

Polityka prywatności

POLITYKA PRYWATNOŚCI
spółki OE IT sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu

OE IT sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu (61-626) przy ul. Szelągowska 49; wpisana do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem 0000349875, szanuje dane osobowe swoich Użytkowników, którzy bezpłatnie lub płatnie zarejestrowali się w serwisie. Dlatego też gromadzimy wyłącznie te informacje, które są niezbędne do świadczenia naszych usług. Niniejsza Polityka prywatności wyjaśnia szczegółowo w jaki sposób chronimy Państwa prywatność.

Administrator Danych Osobowych:
Administratorem danych osobowych Użytkowników przekazanych w związku z korzystaniem z Usług jest spółka OE IT Spółka z o.o. z siedzibą w Poznaniu (61-626) przy ul. Szelągowskiej 49; wpisaną do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem 0000349875, NIP: 5993112326; nr REGON: 080412370

Inspektor ochrony danych osobowych (IOD):
Krzysztof Kowal, adres e-mail: iod@rodo.pl

Gromadzenie danych osobowych:     
OE IT sp. z o.o. posiada bazę informacji o swoich Użytkownikach. Ich podanie jest dobrowolne i potrzebne do procesów rejestracyjnych w korzystaniu z serwisu.

Przetwarzamy następujące dane naszych Użytkowników: imię, nazwisko, adres e-mail, numer telefonu, wysokość zużycia kWh na rachunku za prąd lub gaz, adres punktu poboru energii, numer licznika gazomierza lub licznika PPE, grupa taryfowa prądu lub gazu, wysokość ostatniego rachunku za prąd lub gaz, dane dystrybutora, . Dane te są niezbędne do wykonania naszych usług. Jednakże Użytkownik może powierzyć nam, przesyłając skan rachunku z innymi widocznymi informacjami. Dodatkowe dane są jednak nieobowiązkowe. Pliki cookies.

Dane Użytkowników przetwarzamy w celu:

  1. Zawarcie umowy na świadczenie usług droga elektroniczną - w tym celu przetwarzamy imię, nazwisko oraz adres e-mail. Podstawą przetwarzania tych danych jest umowa (regulamin), który został zaakceptowany przez Użytkownika (to jest na podstawie art. 6 ust. 1 lit b Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. W sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE - dalej RODO). Dane te będziemy przetwarzać tak długo dopóki Użytkownik nie wypowie zawartej umowy oraz do czasu przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  2. W celu przesłania Ci oferty dotyczącej wznowienia umowy na podstawie uzasadnionego art. 6 ust. 1 lit f RODO. Informację na temat możliwości przedłużenia umowy, prześlemy tylko wtedy jeśli będziemy posiadać Twoją zgodę art. 6 ust. 1 lit. a RODO.
  3. Wygenerowania najlepszej oferty na świadczenie sprzedaży prądu lub sprzedaży gazu - w tym celu przetwarzamy twoje imię, nazwisko, adres e-mail, kod pocztowy, grupa taryfowa prądu lub gazu, wysokość ostatniego rachunku za prąd lub gaz lub wielkość zużycia prądu lub gazu. Możesz nam również przesłać skan ostatniego rachunku za prąd lub gaz, wówczas pobierzemy informacje, które są nam niezbędne do tego celu czyli, okres rozliczeniowy, dane obecnego sprzedawcy, dane obecnego dystrybutora, adres punktu poboru energii, numer licznika PPE lub numer gazomierza, grupa taryfowa, odczyty licznika gazu lub prądu, okres rozliczeniowy. Pozostałe dane które nam dostarczysz będziemy przetwarzać na podstawie Twojej zgody (tj. Na podstawie art. 6 ust. 1 lit a RODO). Dane które potrzebujemy i są niezbędne do realizacji umowy, będziemy przetwarzać (na podstawie art. 6 ust. 1 lit b RODO) tak długo jak będzie to konieczne do zrealizowania umowy oraz do przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  4. Wysyłania newslettera - w tym celu przetwarzamy imię oraz adres e-mail. W tym przypadku będziemy przetwarzać dane osobowe na podstawie zgody Użytkownika na otrzymywanie newslettera (tj. na podstawie art. 6 ust. 1 lit a RODO). Użytkownik w każdym czasie może cofnąć udzieloną zgodę (wystarczy kliknąć w odpowiedni link umieszczony w każdej wiadomości, poinformować nas wysyłając e-mail na adres biuro@optimalenergy.pl, lub kliknąć w link w przesyłanej wiadomości.
  5. Odpowiedzi na pytania Użytkowników zadane za pośrednictwem formularza kontaktowego - w tym przypadku przetwarzamy imię, nazwisko, adres e-mail a także wszystkie inne dane osobowe podane w zapytaniu. Dane te będziemy przetwarzać na podstawie uzasadnionego interesu Administratora art. 6 ust. 1 lit. f RODO przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  6. Rozpatrywania reklamacji - w tym celu będziemy przetwarzać imię, nazwisko, adres, adres e-mail oraz wszystkie inne informacje, które są niezbędne do rozpatrzenia reklamacji. Dane te będziemy przetwarzać na podstawie zawartej umowy (regulaminu) to jest na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO, który został zaakceptowany, a także do czasu przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  7. Przesyłania informacji marketingowej dotyczącej usług własnych Administratora - w tym celu przetwarzamy imię oraz adres e-mail lub numer telefonu Użytkownika. Podstawą wysyłania wiadomości lub kontaktu telefonicznego jest art. 6 ust. 1 lit a RODO. Dane te będziemy przetwarzać tak długo, dopóki nie wycofa zgody na dany proces.
  8. Przetwarzamy również wyrażone przez Ciebie zgody na przekazanie danych oraz zgody marketingowe przekazywane wskazanym przez Ciebie podmiotom na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO, w celu ochrony przed ewentualnymi roszczeniami.
  9. Wyrażenia opinii w serwisie, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO, w celu poprawienia jakości usług.
  10. Podobnie jak większość serwisów internetowych, OE IT sp. z o.o. zbiera informacje dotyczące wykorzystania serwisu przez Użytkowników oraz Czytelników Serwisu ich adresów IP przetwarzając pliki cookies na podstawie wyrażonej zgody art. 6 ust. 1 lit. a RODO.

Przy pierwszej wizycie w serwisie użytkownik informowany jest o używaniu plików cookies. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKO użytkownik wyraża zgodę na stosowanie plików cookies na stronie internetowej. Użytkownik może w każdym czasie zmienić ustawienia plików cookies tutaj [link do panelu zarządzania cookies w Polityce prywatności].

Cookies niezbędne do działania witryny można zmienić  zmieniając ustawienia przeglądarki, przy czym należy mieć na uwadze, że zmiana ustawień może spowodować nieprawidłowe funkcjonowanie witryny.

Wyłączenie niektórych plików cookie może spowodować błędne działanie strony oraz brak dostępu do niektórych funkcji.

Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej użytkownika.

Użytkownicy, którzy po zapoznaniu się z informacjami dostępnymi w serwisie, nie chcą żeby pliki cookies pozostały zachowane w przeglądarce internetowej urządzenia, powinni usunąć je ze swojej przeglądarki po zakończeniu wizyty w Internetowym serwisie informacyjnym.

W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików „cookies”:

  • pliki niezbędne, czyli fundamentalne dla podstawowej funkcjonalności strony,
  • pliki analityczne -które pomagają poprawić komfort korzystania z witryny dzięki zrozumieniu, jak korzystają i konwertują na niej użytkownicy które w połączeniu z konwersjami pomagają analizować wydajność różnych kanałów sprzedaży,
  • pliki marketingowe -używane do personalizowania treści reklam, właściwego kierowania i analizowania wydajności kanałów marketingowych i kanałów sprzedaży.

Pliki cookie, które stosujemy, pozwalają nam rozwijać naszą stronę.

Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics.

Możesz zrezygnować z cookies podmiotów trzecich wykorzystywanych w Google Analytics zmieniając ustawienia reklam albo przez narzędzie udostępnione tutaj: https://adssettings.google.com

Więcej na temat przetwarzania danych przez Google https://policies.google.com/privacy?hl=pl

Korzystamy z narzędzi marketingowych, takich jak Facebook Pixel, by kierować do Ciebie spersonalizowane reklamy w serwisie Facebook. Wiążę się to z wykorzystywaniem plików cookies firmy Facebook. W ramach ustawień plików cookies możesz zadecydować, czy wyrażasz zgodę na korzystanie w Twoim przypadku z Pixela Facebooka, czy nie.

Więcej na temat przetwarzania danych przez Facebook https://www.facebook.com/privacy/explanation

Prawa związane z przetwarzaniem danych osobowych:

  • Jeżeli podstawą prawną jest art. 6 ust. 1 lit a lub b RODO:
  • prawo dostępu do treści danych
  • prawo do sprostowania danych
  • prawo do usunięcia danych (prawo do bycia zapomnianym)
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych
  • prawo do przenoszenia danych
  • Jeżeli podstawią prawną jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO: 
  • prawo dostępu do treści danych
  • prawo do sprostowania danych
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych
  • Jeżeli podstawą prawną jest art. 6 ust. 1 lit e lub f RODO: 
  • prawo dostępu do treści danych
  • prawo do sprostowania danych
  • prawo do usunięcia danych (prawo do bycia zapomnianym)
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych
  • prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania danych

Prawo do cofnięcia zgody: 
Jeżeli przetwarzanie odbywa się, na podstawie Państwa zgody (art. 6 ust. 1 lit. a RODO) dane będziemy przetwarzać do momentu jej wycofania. Zgodę można wycofać w każdej chwili, przesyłając wiadomość e-mail na adres wskazany powyżej lub osobiście w siedzibie Administratora.  Cofnięcie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.   

Główną funkcją porównywarki jest umożliwienie przedstawienia Ci oferty przez OE IT sp. z o.o., wskazanego przez Ciebie dostawcę lub wybranego przez nas dostawcę, dlatego (wymagamy od Ciebie) niezbędnym jest wyrażenie przez Ciebie zgód na przesyłanie wiadomości e-mail oraz realizację połączeń głosowych zgodnie z procesem, w którym się znajdujesz . Niewyrażenie zgód w trakcie procesu uniemożliwi nam przedstawienie Ci oferty, a tym samym zrealizowania jego głównego celu jakim jest kontakt w celach marketingowych. Zapewniamy Cię, że nie będziesz otrzymywał od nas spamu w postaci wiadomości e-mail lub połączeń telefonicznych, a zgodę możesz wycofać w dowolnym czasie przesyłając nam wiadomość na adres biuro@optimalenergy.pl lub bezpośrednio w rozmowie telefonicznej.

Prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego: 
Jeśli dopatrzą się Państwo naruszeń ze strony ADO, co do bezpieczeństwa przetwarzania tych danych, istnieje możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych, tj. do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Aktualny adres organu nadzorczego to: Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa. 

W związku z realizacją tych celów, o których mowa powyżej, możemy przekazywać dane osobowe Użytkownika następującym podmiotom:
• Uprawnionym organom i instytucjom oraz właściwym podmiotom administracji publicznej i samorządowej w zakresie i w celach, które wynikają z przepisów powszechnie obowiązującego prawa.
• Firmom świadczącym usługi na rzecz ADO, a w szczególności w zakresie: ochrony danych osobowych, podmiotom wykonującym usługi audytu, obsługi informatycznej, oprogramowania komputerowego, finansowe, ubezpieczenia, serwisu urządzeń, korespondencyjne.
• Dostawcom świadczącym usługi sprzedaży prądu, gazu i fotowoltaiki zgodnie z wyrażoną zgodą. 
• Innym podmiotom, które na podstawie stosownych umów przetwarzają dane osobowe dla administratora.

Automatyczne przetwarzanie danych:         
Dane Użytkownika podane za pośrednictwem formularza są automatycznie analizowane w celu zaproponowania Użytkownikowi najlepszych ofert na dostawę prądu lub gazu. Jednakże Użytkownik nie musi z nich skorzystać, w każdym czasie może również zgłosić się do nas o zweryfikowanie poprawności symulacji. W tym celu należy skontaktować się z nami na adres biuro@optimalenergy.pl.

Wiadomości/Reklama:
OE IT sp. z o.o. zastrzega sobie prawo do wysyłania niezapowiedzianych wiadomości osobom, których dane kontaktowe zostały od nich uzyskane dzięki działalności związanej z serwisem, i wyrazili zgodę na otrzymywanie informacji handlowej. Pod tym określeniem OE IT sp. z o.o. rozumie w szczególności informacje o serwisie, o nowościach w serwisie oraz komercyjne reklamy własne. Przetwarzanie to odbywa się na podstawie prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez Administratora.  

Wyłączenie odpowiedzialności:
OE IT sp. z o.o. nie bierze odpowiedzialności za komentarze czytelników oraz teksty artykułów nadesłane przez osoby współpracujące. Odpowiedzialność w tych przypadkach leży po stronie ich autorów.

W związku z tym, że w serwisie znajdują się linki do różnych stron internetowych, nie związanych funkcjonalnie ani personalnie z OE IT sp. z o.o. nie odpowiadamy za politykę ochrony prywatności stosowaną przez właścicieli tych stron. W szczególności za stosowanie „cookies” na innych stronach internetowych.