Strona główna > Aktualności > Rynek energii > Codzienne czynności wykonujmy bardziej starannie

Codzienne czynności wykonujmy bardziej starannie

12345

Ocena 5.0/5 (1 głosy/ów)

Codzienne czynności wykonujmy bardziej starannie

Korzystając z lodówki, chłodziarko-zamrażarki przede wszystkim trzeba pamiętać, aby:

  • lodówka była ustawiona w znacznej odległości od wszelkich źródeł ciepła (np. kuchenki czy kaloryfera) i nie powinna być wystawiona na bezpośrednie promieniowanie słoneczne, warto więc planując remont kuchni pomyśleć o najlepszym ustawieniu uwzględniając nie tylko wygodę, ale i oszczędność energii
  • do lodówki wkładać tylko potrawy ochłodzone, nie powinno się wkładać gorących potraw, aby zapobiec oszronieniu,
  • nie przyglądać się zawartości lodówki zbyt długo, każde otwarcie drzwi lodówki to dodatkowa energia potrzebna na wyrównanie temperatury,
  • dbać o szczelność lodówki oraz dobrą izolację, należy zatem systematycznie myć uszczelki drzwiowe, niewielkie szczeliny niewidoczne na pierwszy rzut oka powodują ucieczkę zimna,
  • nie zakrywać kraty wywietrznika lodówki i zamrażarki,
  • rozmrażać regularnie lodówkę i zamrażarkę, aby nie dopuścić do „pancerza” lodowego,

 

Podczas gotowania także można oszczędzać energię elektryczną. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad:

  • przede wszystkim należy gotować na płytce dopasowanej do denka garnka (średnica garnka powinna być najwyżej o 2cm większa od płyty grzejnej), ścianki garnka nagrzewają się od denka, nie od otaczającej go powierzchni ciepłego powietrza,
  • należy stosować garnki i patelnie o gładkim i dobrze przewodzącym dnie,
  • należy dbać nie tylko o czystość i stan płyt grzejnych, ale też spodów naczyń, dna naczyń powinny być płaskie, bez wypukłości i wgnieceń, szczelina o szerokości tylko 1mm oddzielająca dno naczynia od płyty to zużycie energii do 15% większe, przy szczelinie sięgającej 3mm straty mogą dojść do 50%; przyczyną strat ciepła mogą być także okruchy przypalone do dna lub płyty, niby nic nie znaczące detale, na które nie zwracamy uwagi, a oszczędność energii znacząca,
  • warto wykorzystywać już dostarczoną energię cieplną do potrawy (np. wyłączyć płytkę na kilka minut przed końcem gotowania, nagrzana płyta nie wychłodzi się tak szybko, aby potrawa była zimna),
  • drzwi od piekarnika należy otwierać tylko i wyłącznie wtedy, gdy to jest konieczne, sprawdzanie co chwilę co dzieje się w piekarniku można ograniczyć przez zastosowanie dobrego oświetlenia i umycie szyby,
  • najważniejsze i najprostsze rozwiązanie mające na celu ograniczenie zużycia energii elektrycznej to używanie pokrywki (gotowanie bez pokrywek powoduje zawilgocenie ścian i dłuższy czas gotowania, czyli straty energii),
  • Czajnik  elektryczny zużywa około 1 500 kWh energii rocznie - gotując taką ilość wody, jakiej naprawdę potrzebujesz można zaoszczędzić nawet 250 PLN rocznie,
  • Wybór mikrofalówki, która posiada optymalną moc oraz odpowiednie ułożenie podgrzewanych potraw na talerzu pozwoli zaoszczędzić nawet 100 zł rocznie. Podgrzewane w mikrofalówce produkty powinny być ułożone jak najbardziej płasko. Czas podgrzewania będzie krótszy, a zużycie prądu mniejsze.
  • Standardowy ekspres do kawy zużywa średnio ok. 800 kWh energii elektrycznej. Wybierając energooszczędny model z termosem, który utrzyma temperaturę kawy, można rzadziej zużywać energię potrzebną do rozruchu urządzenia.

Tyle porad w jednym miejscu powinno ułatwić codzienne funkcjonowanie i zachęcić do oszczędzania energii nawet najbardziej opornych. Widać bowiem, że prozaiczne czynności mogą przyczynić się do zmniejszenia rachunków za prąd. A skoro można oszczędzać to po co przepłacać ?

źródło: http://www.swiadomaenergiarwe.pl/porady-o-oszczedzaniu

Tagi:
Powrót

Powrót

Innowacyjna gospodarka
DOTACJE NA INNOWACJE
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego

Wszelkie prawa zastrzeżone. © 2015 OPTIMALENERGY.pl
Unia Europejska